Перед застосуванням засобів і методів нетрадиційної медицини, проконсультуйтеся з лікарем. Самолікування може нашкодити вашому здоров'ю!
Лікарські рослини за алфавітом

Властивості і застосування ефірної олії м’яти перцевої

Масло м’яти славиться своїми заспокійливими і розслаблюючими властивостями, тонізує, освіжає. Його застосовують в областях медицини і косметології для вирішення різних проблем.

Властивості і застосування ефірної олії м'яти перцевоїВластивості ефірного масла
Ефірна олія м’яти виробляють зі свіжого листя м’яти перцевої (практично вся надземна частина) методом парової дистиляції. На вигляд масло має жовтуватий або зеленуватий колір, рідку консистенцію, яскравий, свіжий і насичений аромат. Засіб часто застосовується в парфумерній та косметологічної галузі, має ряд корисних і лікувальних властивостей:

— Дарує відчуття прохолоди, заспокоює.
— Полегшує біль і знімає напругу (спазми) в м’язах.
— Знімає головні і зубні болі, зменшує болі в животі.
— Має противірусними і бактерицидними властивостями (бореться з неприємним запахом з рота).
— Має протизапальну дію.
— Полегшує астенічні розлади (бореться з нападами нудоти, печії, запамороченнями, укачиванием).
— Підвищує увагу і розумову працездатність.
— Очищає дихальні шляхи, слизові.
— Надає ефективне антисептичну, потогінну і жарознижуючу дію.
— Властиві розсмоктують, сечогінні та жовчогінні властивості.
— Полегшує стан при болісних менструаціях у жінок.
— Знімає спазми при фізичних перевантаженнях.
— Бореться з куперозом.
— Нормалізує кровообіг і покращує стан судин головного мозку.
— Підвищує енергію і життєві сили.
— Бореться з емоційним виснаженням.
— Знімає втому, нервозність, наслідки недосипання.

Використання в медицині
Масло м’яти перцевої має широке поширення в медичній галузі. Воно є ефективним анальгетиком і спазмолитиком, що полегшує больові відчуття і знімають м’язові спазми. Часто рекомендується при лікуванні фибромиалгии і міофасціального больового синдрому. Масло ефективно знімає головний біль. Для цього необхідно м’яту (2 краплі) змішати з будь-яким базовим маслом (1 ст. Л.) І круговими рухами масажувати отриманою сумішшю скроневу область.

Ефірна олія м’яти перцевої полегшує стан під час простудних захворювань, знижує температуру. Для зняття гарячкових станів масло м’яти змішується з теплим маслом кокоса (3 краплі на 1 ст. Л. Базового масла), сумішшю натерти шию, гомілки і ступні. Суміш цих же масел, але в рівній пропорції допомагає зменшити зубний біль і зняти запалення ясен. Суміш втирається безпосередньо в ясна.

Ефірна олія м’яти відмінно справляється зі спазмами товстої кишки, усуваючи неприємні симптоми здуття живота і розлади шлунка. Для цього в склянку води кімнатної температури додати 1 краплю олії м’яти і випити до прийому їжі. Цей же розчин, тільки ефіру додати 3 краплі допомагає усунути неприємний запах з рота. Полоскати розчином порожнину рота вранці і ввечері.

Для зменшення станів занепокоєння, страху, нервозності можна крапнути крапельку ефірного масла м’яти в аромакулон або на носову хустку і повільно вдихати цей божественний аромат.

Дуже допомагає витяжка з м’яти в лікуванні простудних і вірусних захворювань, а також кашлі. Засіб додають в ванни, ставлять на їх основі компреси і роблять інгаляції.

При нудоті, в тому числі на тлі проведеної хіміотерапії або оперативного втручання, ефірну олію м’яти також виявиться корисним. Просто додайте 2 краплі олії м’яти перцевої у склянку питної води або втирайте краплю в завушні область. Такий спосіб швидко і ефективно усуває нудоту.

Використання олії м’яти в косметології
Для обличчя. У сфері косметології м’ята не так поширена, як інші ефірні масла. Часто використовується для швидкого зняття роздратування шкіри після зіткнення з травмуючими факторами або речовинами. У поєднанні з маслом лаванди (1: 1) м’ята бореться із запаленням і роздратуванням на шкірі, в тому числі заспокоює її і знімає сильне свербіння внаслідок алергії, укусів комах або опіків від отруйних рослин. Також добре діє проти вугрів і прищів, а місцеве застосування даної суміші ефективно щодо псоріазу та екземи.

Головним же властивістю олії м’яти для шкіри обличчя є підвищення захисних функцій шкірного покриву. Його застосування в догляді за шкірою стимулює кровообіг і робить колір обличчя більш однорідним (рівним).

Дане ароматичне масло ефективно справляється з судинними малюнками на поверхні шкіри, бореться з акне, причому більш ефективно на ранніх стадіях.

Масло не забиває пори, корисно для будь-якого типу шкіри, особливо для жирної і проблемної шкіри, схильної до акне.

Додавання олії м’яти в засіб по догляду за шкірою (на одне застосування досить 1-2 крапель) додасть засобу антисептичні властивості.

Позбавить від почервоніння, запалень такий засіб: з’єднати по 1 ч. Л. масла жожоба і вітаміну Е, додати 2 краплі олії м’яти. Склад наносити на проблемні ділянки на ніч. Засіб ідеально підійде тим, кому не підходить масло чайного дерева.

Для волосся. Масло м’яти допомагає у вирішенні спільних проблем з волоссям (сухість шкіри голови, випадання волосся, уповільнення росту і т. Д.). Людям з чутливою шкірою голови слід з обережністю використовувати це ефірна олія. Для цього його обов’язково потрібно змішувати з будь-яким жирним маслом (зародків пшениці, жожоба, мигдальним і т.д.). На 50 мл бази достатньо взяти 6 крапель ефірного компонента, використовувати в якості маски на злегка вологе волосся. Тривалість процедури 30-40 хвилин. Перед нанесенням обов’язково робити тест на чутливість шкіри. Суміш підходить також для масажу шкіри голови при незначних проблемах шкіри голови.

Для губ. Масло м’яти є відмінною профілактикою такого неприємного захворювання, ка герпес. Мигдальне масло з’єднати з м’ятним в пропорції 1 ст. л. на 2 краплі, суміш наносити на шкіру губ за півгодини до виходу на вулицю.

Ароматичне масло м’яти відмінно поєднується з маслами іланг-ілангу, солодкого апельсина, бергамота, герані, жасмину, неролі, імбиру, базиліка, лаванди, мандарина, мускатного горіха.

Рейтинг статті:
(Немає рейтингу)

Коментарі